Boerenkaas en boerenzuivel
Bij ons koopt u de lekkerste boerenkaas en boerenzuivel uit de omstreek
Koekaas, geitenkaas, schapenkaas, boerenkaas (gemaakt van rauwe melk) en kaas van gepasteuriseerde melk. Daarnaast hebben we ook biologische kaas. Zo veel keus!
De boerenkazen worden op een ambachtelijke wijze gemaakt op de kaasboerderij in Vinkeveen. Zij gebruiken voor het kaasmaken dagverse melk, rechtstreeks van de koe.
Boerenkaas is dus altijd bereidt van zogenaamde 'rauwe' melk. Melk die verder geen enkele behandeling heeft ondergaan. Juist dàt maakt, samen met de ambachtelijke bereiding, de smaak van boerenkaas zo rijk, krachtig en uniek.
In ons assortiment hebben wij jonge kaas, jong belegen, belegen, extra belegen, oud en overjarig.
Vanaf half mei hebben we weer boeren GRASKAAS! Vol en romig. Dát is de smaak van graskaas. Maar waarom heet graskaas eigenlijk zo? Daarvoor gaan we even terug naar april wanneer de koeien weer naar buiten kunnen. Zij grazen dan van het jonge voorjaarsgras dat de weidemelk een milde, boterachtige smaak geeft. Vandaar de naam graskaas.
Ook hebben wij heerlijke kruidenkazen zoals:
- Fenegriekkaas (met walnootachtige smaak)
- Italiaanse kruidenkaas
- Komijnekaas
- Brandnetelkaas
Ook uit Vinkeveen halen wij de Vinkethaler, een iets zoetige kaas. De 30+ kaas komt van een kaasboerderij uit Oud Ade. De klaver schapenkaas is afkomstig uit Noord-Holland en de overheerlijke blauwader kaas van de koe komt uit Brabant.
Biologische geitenkaas van De Mekkerstee
Geitenkaas is ook goed vertegenwoordigd in ons aanbod; we verkopen jong belegen, belegen, extra belegen maar ook Italiaanse kruiden, fenegriek en de Floortje fenegriek met basilicum. De geitenkaas komt van Landwinkel en geitenboerderij De Mekkerstee in Ouddorp, zij maken (prijswinnende) kazen volgens eigen receptuur en van biologische geitenmelk.
Schapenkaas
Gerrit Boonzaaijer uit Achterberg melkt op zijn schapenboerderij circa 200 melkschapen. De verse schapenmelk wordt verwerkt tot een prachtige schapenkaas waar we als Nederlanders trots op kunnen zijn. Melkschapenhouderij Boonzaaijer maakte in 2016 de beste schapenkaas van Nederland.
Truffelkaas en seizoenskaas van Boer Slob
Deze boterzachte kruidenkaas wordt gemaakt door boer Slob uit Giessenburg. Voor de bereiding wordt gebruik gemaakt van stukjes échte Italiaanse zwarte truffels. Deze unieke combinatie geeft de kaas een lekkere geur en een intense smaak.
Ieder seizoen heeft Boer Slob ook zijn eigen kruidenkazen zoals de lente-, zomer-, herfst- en wintermelange.
Korenbloem Blauw (biologisch)
In het noorden van Jutland (Denemarken) staat de kaasmakerij van Thise. Deze kleine coöperatie heeft zich jaren geleden gespecialiseerd in het maken van biologische kaas en zuivel.
De Korenbloem Blauw is een heerlijke romige blauwaderkaas met lekkere stevige 'blauwe' smaak. Door zijn romige karakter is de kaas zeer aan te bevelen voor kaassaus en kaasfondue, maar natuurlijk ook heerlijk op een vers stokbroodje.
De Utregse Oude Gracht Kaas
De Utregse OudeGracht Kaas wordt gemaakt midden in het prachtige poldergebied de Alblasserwaard in het plaatsje Bleskensgraaf. De OudeGracht wordt gemaakt naar een exclusieve receptuur. Vier weken na het maken van de kaas worden de kazen overgebracht naar een authentiek kaaspakhuis om op natuurlijke wijzen 52 weken te rijpen.
De OudeGracht Kaas is er ook in Overjarig, 2 jaar gerijpt.
~ Utregse Nieuwe Gracht Kaas ~
Vanaf mei 2021 hebben we een nieuw pareltje in huis. Nieuwe Gracht is de jongste telg uit de Utrechtse ‘Oude Gracht’ familie. Een heerlijke romige licht pikante kaas van een half jaar oud. Nieuwe Gracht is een genot voor op de boterham of op de kaasplank. “Ech lekker romig jochie”.
Veel boeren die hun verse melk leveren voor deze Oude Gracht kaas hebben hun boeren bedrijf in het Groene Hart van Nederland.
In 2015, vlak voor de start van de Tour de France zag de Oude Gracht kaas in de Domstad namelijk het levenslicht.
Le Petit Doruvael
Le Petit Doruvael wordt gemaakt door de familie Vlooswijk uit Montfoort en is vervaardigd van gepasteuriseerde melk. De kaas wordt gemaakt met een hoog vochtgehalte en daarna gewassen met corine bacterieën gerijpt in een ruimte van 15 oC en 99% relatieve luchtvochtigheid. Het eindresultaat is een gewassen korstkaas met de bekende delicate smaak die neigt naar een trappist achtige kaas. De kaas verleend zijn naam aan het behoud van broedplaatsen en natuurgebieden.
"DOor RUilverkaveling VAn ELders".
Heerlijk als dessertkaasje en smaakt uitstekend bij een goed glas wijn. Le Petit Doruvael is een juweeltje onder de boerenkazen en wordt bekroond met het Groene Hart keurmerk.
Vacumeren van de kaas
Gaat u op vakantie of wilt u de kaas langere tijd bewaren. Dan kunt u bij ons uw kaas laten vacumeren.
De sealmachine onttrekt lucht uit de zak waardoor het rijpingsproces stopt. Hiermee wordt de houdbaarheidsdatum tot wel drie maanden verlengd. Op deze manier kunt u de kaas lang en hygiënisch bewaren.
Ambachtelijke boerenzuivel
De boerenzuivel komt van de ambachtelijke zuivelboerderij De IJsseloord uit Arnhem. De IJsseloord is nog maar één van de weinige echte familiebedrijven waar alle zuivelproducten vers worden bereid. Met heel veel liefde en dat proeft u. Landwinkel De Groene Ham verkoopt melk, karnemelk, diverse soorten (vruchten-) yoghurt, hangop, vla, chocoladevla, slagroom en roomboter.